‘NEE ZEGGEN’ LEER JE DOOR ‘JA!’ TE ZEGGEN…

“Ik kan zo moeilijk nee zeggen”, vertellen mensen me vaak. En dan wordt het snel ‘te veel’.

Het goede nieuws is dat je ‘nee zeggen’ kan leren.

De eerste stap is duidelijk weten waar je voluit ‘ja’ tegen zegt. En dat zowel profesioneel als privé.

Kies je echt voor meer ‘quality time’ met je familie en maak je daarvoor een duidelijke keuze, dan is het veel makkelijker om ‘nee’ te zeggen tegen’ verzoeken’ en ‘verplichtingen’ die daar niet toe bijdragen.

Als je professioneel er echt voor wil gaan om business te ontwikkelen in een bepaald marktsegment voor je product of dienst, kan je makkelijker nee zeggen op vragen van collega’s, klanten die daar niet toe bijdragen.

Daarnaast is nee zeggen vaak moeilijk omdat we de person die ons de vraag stelt, niet willen teleurstellen of onze relatie met de persoon in kwestie niet in gevaar willen brengen. Het bizarre is echter dat als we ‘ja’ zeggen terwijl we eigenlijk ‘nee’ willen zeggen, vaak geïriteerd zijn en daardoor de relatie minder goed wordt. Dus maak duidelijk het onderscheid tussen jouw beslissing om op iets nee te zeggen en je zorg om de relatie.

Om op een elegante en betrokken manier toch ‘nee’ te kunnen zeggen, geef ik hier een aantal tips, geïnspireerd op ‘The Essentialist’ van Greg McKeown:

– Maak gebruik van ‘stilte’, antwoord niet onmiddellijk, geeft jezelf de tijd om bewust een keuze te maken en vaak gaat iemand anders al op de vraag in

– De “nee, maar”. Je kan aangeven dat je nu geen tijd hebt voor een afspraak maar binnen een maand meer tijd in je agenda verwacht.

– “Laat me mijn agenda nakijken en ik kom dan bij je terug”

– Aan je manager ‘nee’ zeggen ligt soms wat delicaat. Wanneer je iets extra op je bord krijgt, geef dan aan dat je dit wel kan doen EN vraag wat van je andere projecten of taken je moet deprioritiseren om de nieuwe opdracht goed te kunnen volbrengen. Zo geef je aan dat je heel georganiseerd bent en kwalitatief werk wil leveren

– Zeg “nee” op wat niet je kan doen maar geef aan “wat wel kan”. Zo kreeg m’n man gisteren de vraag of hij voor vervoer kon zorgen voor aantal kinderen van de voetbalploeg. Hij gaf aan, nee ik heb niet de tijd maar je kan wel de wagen gebruiken om vervoer te regelen’

– Vaak denken we dat wij als enige de hulp kunnen bieden die gevraagd wordt maar vaak is onze nee een opportuniteit voor iemand anders om zich te tonen.

– Gebruik humor!

Tenslotte stel je zelf steeds de vraag “Moet ik dat nu doen”, waarbij ieder woord belangrijk is:

  • MOET ik dat doen? Achter iedere Moeten zit een Willen. Wat wil je hiermee bereiken?
  • Moet IK dat doen of kan iemand anders dit doen?
  • Moet ik DAT doen ? Past dat binnen de prioriteiten die ik voor mezelf heb gesteld?
  • Moet ik dat NU doen? Is dit de juiste moment om dit te doen, kan dat later ook gebeuren?

Tijdens het programma Personal Energy Management gaan we verder in op die zaken waar jij voluit ja tegen zegt, jouw energieboosters en hoe je die meer kan inzetten.

Ik wens je veel succes met het voluit ‘ja’ zeggen om zo meer tijd te maken voor de dingen die je wil realiseren!

Hartelijke groet,

Mieke